Βιογραφικό

Χρυσούλα Τσικνή

Απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Είμαι η Χρυσούλα και σας καλωσορίζω στη δική μου ιστορία…

Από μικρή μεγάλωσα σε ένα πανέμορφο μέρος, το Αλιβέρι Ευβοίας, μέσα σε μια οικογένεια όπου τα μεσημεριανά οικογενειακά γεύματα ήταν η αγαπημένη μας συνήθεια. Όπου η ευκαιρία να παίζουμε σε αλάνες, πλατείες και πιλοτές σπιτιών ήταν αμέτρητες.

Από την ηλικία κιόλας των 4 χρόνων οι γονείς μου με «μύησαν» στο δραστήριο σωματικά τρόπο ζωής, φέρνοντάς με σε επαφή με το χορό και συγκεκριμένα το μπαλέτο. Αυτή ήταν μια σχέση που κράτησε 13 χρόνια και μέσα από αυτό «αναγκάστηκα» από μικρή να μάθω να διαχειρίζομαι τη διατροφή μου και το βάρος μου με όμορφο και υγιή τρόπο. Ο χώρος αυτός, όμως, μου έδειξε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η σκληρή, ως προς την εικόνα του σώματος και τα διατροφικά πρότυπα. Έτσι, σε συνδυασμό με την επιτυχία μου στις Πανελλήνιες εξετάσεις και την υψηλή μου βαθμολογία, αποφάσισα να σπουδάσω Διαιτολογία.

Το 2011 αποφοίτησα από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συνέχισα την ειδίκευσή μου στην Κλινική Διατροφή, στο ίδιο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού μου. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, στάθηκα πολύ τυχερή και πήρα μεγάλη κλινική εμπειρία παρακολουθώντας πληθώρα περιστατικών με διαβήτη, προδιαβήτη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δίπλα σε καταξιωμένους γιατρούς και διαιτολόγους στο Αττικό Νοσοκομείο στο οποίο διεξήγαγα το ερευνητικό μου έργο. Η μεταπτυχιακή μου διατριβή είχε θέμα την «επίδραση της συχνότητας γευμάτων στο γλυκαιμικό έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2».

Όταν ξεκίνησε το επαγγελματικό μου ταξίδι συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι έχουμε «ξεχάσει» για ποιο λόγο τρώμε… τι είναι αυτό που μας καθοδηγεί στις διατροφικές μας επιλογές… Μετά από σκέψη και ψάξιμο αποφάσισα να παρακολουθήσω το πρόγραμμα «Ενσυνείδητης Διατροφής MB Eat» των ΗΠΑ από το οποίο πήρα πολύτιμη εμπειρία και εργαλεία για την βελτίωση της σχέσης μας με το φαγητό αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

Ούσα μαμά ενός υπέροχου αγοριού, από την αρχή ασχολήθηκα έντονα με την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από την πρώτη στιγμή στη ζωή κάποιου που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα και τις γεύσεις από την ενδομήτρια κιόλας ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον μου συνέχισε και καθ’όλη τη διάρκεια του θηλασμού του μωρό μου αλλά και κατά την ένταξη στερεών και ημι-στερεών τροφών όπου είδα πώς οι συστάσεις παίρνουν «σάρκα & οστά». Η ενασχόληση με την παιδική διατροφή είναι μια καθημερινή πρόκληση που μου αρέσει πολύ τόσο με το γιο μου όσο και με όλα τα παιδάκια που συνεργαζόμαστε στο γραφείο.

Παρακολουθούσα και παρακολουθώ όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας μία σειρά Πανελλήνιων, Πανευρωπαϊκών και Διεθνών συνεδρίων διαιτολογίας – διατροφής, παχυσαρκίας και αθλητική διατροφής, στα οποία κάποιες φορές έχω συμμετάσχει με ανακοινώσεις (poster), τα οποία με κρατάνε ενημερωμένη πάνω στο αντικείμενό μου το οποίο συνεχώς εξελίσσεται.

Από το 2016 δημιούργησα το δικό μου διαιτολογικό γραφείο στα Βριλήσσια, το οποίο ήθελα να είναι ένας χώρος «ζεστός» και φιλικός που θα σας οδηγεί σε νέες αποφάσεις, εξέλιξη & αυτό-βελτίωση.

Το συγγραφικό μου έργο ξεκίνησε από τη συμμετοχή μου σε ομάδα συγγραφής σχετικά με την δημιουργία εντύπων και οδηγών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας που απευθύνονταν στον εφηβικό πληθυσμό, και συνεχίστηκε με έντονη αρθρογραφία σε διάφορα sites αλλά και περιοδικά.

Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα ξεκίνησαν στην Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ευεξίας και Διατροφής nutrimed που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διατροφικής συμβουλευτικής και επικοινωνίας στην Ελλάδα, παίρνοντας σημαντική εμπειρία από τη συμβουλευτική σε βιομηχανίες τροφίμων, ΜΚΟ, μεγάλους δημόσιους οργανισμούς αλλά και από το εταιρικό περιβάλλον. Μάλιστα, το 2015 μέχρι το 2018 είχα αναλάβει τη θέση Client Service Manager στην ίδια εταιρία.

Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και εξακολουθώ να συνεργάζομαι ως Corporate Nutrition Specialist σε διάφορες εταιρίες όπως η Coca Cola Hellas, Enel Green Power, Abbvie, JTI, CubeRM και άλλες, πραγματοποιώντας τόσο One-to-one συναντήσεις με τους εργαζομένους των εταιριών όσο και διαμόρφωση του μενού των εργαζομένων αλλά και ενημερωτικές παρουσιάσεις σχετικά με τη διατροφή και το wellness.